Çelik Halat Kontrol Cihazı

04 Mar 2021

Çelik Halat Kontrol Cihazı halatlarınızın muayenesi hızlıca yaparak, halat yüzeyindeki ve içindeki korozyon ve tel kopuklukları gibi hataları tespit edip raporlayarak, halatınızın güvenli şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Intros marka cihazlar ile halatınızı 4m/s’ye varan hızlarda inceleyebilirsiniz.  Çelik Halat Kontrol Cihazını, yer altı ve yerüstü madenciliği, vinçler,  kara ve açık deniz ağır kaldırma ekipmanları, teleferikler, asansörler, gergi halatları, elektrik iletim halatları gibi sektörlerde kullanabilirsiniz.

Çalışma Prensibi

Cihaz, magnetic flux leakage (MFL) yöntemine dayanmaktadır.  

Manyetik başlık içine,  boylamasına güçlü mıknatıslar yerleştirilmiştir. Bu mıknatıslar ile manyetik alanın, başlık içerisine yerleştirilen halatların merkezine kadar nüfuz etmesine yetmektedir. Halat üzerindeki manyetik alan, başlık içerisindeki sensörler tarafından algılanır ve temel üniteye sinyal görünümü ile iletilir. Halat üzerinde bir metal kaybı veya tel kopuklukları olduğunda sensörler bu sinyalleri de algılayarak temel üniteye farklı formlarda gönderir. Bu sinyaller incelenerek hata tipinin tespit edilmesi mümkündür.  

Örnek Uygulama 1:

Aşağıdaki örnek grafikte LMA (loss of metallic area) ve LF ( local flaws)  grafikleri gösterilmektedir. LMA grafiğinde halattaki korozyonu, LF bölgesinde ise tel kopuklukları, çukur korozyonu gibi noktasal hataları tespit edebiliriz.  Cihaz üzerindeki sabit enkoder sayesinde ise hatanın, halatın hangi metresinde olduğu tespit edilmektedir. Bu mesafe, grafiklerin en altındaki skaladan görülebilir.  

Aşağıdaki grafiklerden LMA grafiğine baktığımız da, halatın başlangıcından 1,4’üncü metresine kadar ortalama %4 metalik kaybın olduğunu görüyoruz.  Bu değer ISO 4309 Vinçler-Tel halatlar-Muayene ve hizmet dışı bırakmak için uygulama kuralları standardına göre kullanıma devam edebilir seviyededir.  

LF grafiğine baktığımızda ise halatın 1,6 ve 2,0’inci metrelerinde tel kopuklukları olduğunu görebilmekteyiz.  Bu değerde ISO 4309 Vinçler-Tel halatlar-Muayene ve hizmet dışı bırakmak için uygulama kuralları standardına göre kullanılabilir seviyededir.

Cihaz, manyetik başlık, temel ünite ve Wintros isimli yazılımından oluşmaktadır. Muayene sırasında ve sonrasında inceleme verilerinizi temel üniteden veya Wintros yazılımına aktararak inceleyebilir ve raporlayabilirsiniz.

Örnek Uygulama 2:

Aşağıdaki grafiklerden LMA grafiğine baktığımız da, halatın başlangıcından 4’üncü metresine kadar metalik kaybın %0 olduğu görülebilmektedir. Bu değer 4. Metresine kadar halat üzerinden bir metalik kaybın olmadığını gösterir.  4 ile 5,5 metre arasında %2, seviyesinde, 5,5 ile 7’inci metresinde %10 seviyelerinde, 7 ile 9. Metre asında ise % 20+ üzerinde olduğu gözükmektedir. Bu halatın ISO 4309 Vinçler-Tel halatlar-Muayene ve hizmet dışı bırakmak için uygulama kuralları standardına incelendiğinde değiştirilmesi gerektiği karşımıza çıkacaktır.  

LF grafiğine baktığımızda ise halatın başlangıcından ve 5,0’inci metresine kadar farklı boyutlarda sinyaller alındığı gözükmektedir. LF grafiğindeki her pik halat üzerinde olan tel kopukluklarına işaret etmektedir. Piklerin farklı boyutlarda olmasının sebebi ise farklı adetlerde tel kopukluklarından kaynaklanmaktadır. Örneğin 1’inci metredeki kopuk tel sayısı 0,5’inci metredeki kopuk tel sayısından fazla olduğu yorumu ortaya çıkmaktadır.

Halat kontrol cihazlarımız ile ilgili detaylı bilgi için dilerseniz web sitemizdeki halat kontrol cihazları sayfamızı ziyaret edebilir ya da uzman mühendis kadromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Ürünler