Paslanmaz Çelikte Çukurlaşma Korozyonu Üzerine Uygulama Çalışması

30 Haz 2024

Uygulamaya Genel Bakış

Paslanmaz çelikler, enerji, inşaat ve petrokimya dahil olmak üzere birçok endüstride karbon çeliklerine karşı korozyona dayanıklı bir alternatif olarak kullanılmaktadır. Ancak yine de yüksek sıcaklık veya klor varlığı gibi belirli hizmet ortamlarında korozyona karşı hassas olabilirler. Bu tür denetimlerde dolphicam2'nin performansının değerlendirilmesi için paslanmaz çelik bir korozyon basamak bloğu üretildi. Her adımda, bloğun alt yüzeyi dalgalı bir finisajla işlendi ve üzerine bir dizi ek delik açıldı. Bu, ek yerel çukur korozyonu ile genel korozyonun varlığını simüle eder.

Uygulama Çözümü

Bu denetim için TRM 10.00MHz seçilmiştir, çünkü bu yüksek frekans korozyon özelliklerinin üstün görüntü kalitesini mümkün kılmaktadır. Bu frekanstaki ultrasonun kısa dalga boyu, sadece C-tarama görüntülerinde değil, aynı zamanda B-tarama görüntülerinde de parçanın kalınlığı boyunca yüksek çözünürlük elde edilmesini sağlar.

Karşılaşılabilecek Zorluklar

Paslanmaz çeliklerin incelenmesi, çoğu NDT tekniği için tipik olarak karbon çeliklerinden daha zordur. Ultrasonik test için bu durum, ultrason ışınlarının daha fazla zayıflamasına neden olan daha büyük tane boyutlarından kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada, düz olmayan arka yüzey, çukur korozyon özelliklerini genel simüle edilmiş korozyondan ayrı olarak çözme yeteneği açısından ek bir zorluk oluşturulmuştur.

Bulgular

Görüntülerde de gösterildiği gibi TRM 10.00MHz, çukur korozyon deliklerini başarılı bir şekilde çözebilmiş ve bunları genel iç yüzey korozyonundan ayırt edebilmiştir. Bu zorlu inceleme için, mevcut çoklu görünümler yorumlama için çok değerlidir. Belirli basamak bloğu kalınlıklarında, çukur korozyonu genlik C taramasında (gri tonlama) daha kolay çözülürken, diğerlerinde Uçuş Süresi C taramasında (renkli) daha belirgindir. İki B taramasını ve 3D görünümü gösterirken her ikisinin de canlı olarak mevcut olması, kullanıcılara karakterizasyona yardımcı olacak maksimum miktarda bilgi sağlar.

Uygulama Sonucu

TRM 10.00MHz'li dolphicam2, paslanmaz çelikteki çukur korozyonunun bu zorlu denetimi için çok uygun olduğu anlaşılmıştır. Güçlü çekirdek TRM teknolojisi, sezgisel bir dizi canlı görüntü ekranıyla birleştirilerek karmaşık denetimlerin yorumlanması kolaylaştırılmıştır.

 

İlgili Ürünler