Cam Takviyeli Plastik (GRP) Boru Uygulama Çalışması

15 Mar 2024

Uygulamaya Genel Bakış

Cam Takviyeli Plastik (GRP) borular, çeliğe kıyasla düşük maliyetli, korozyona dayanıklı bir alternatif sağladığı için çeşitli düşük sıcaklıklı petrokimya uygulamalarında giderek yaygınlaşmaktadır. Bu başarıya rağmen, bu tür borular hala erozyon, delaminasyon, darbe hasarı ve kabarma gibi çeşitli mekanizmalar yoluyla hasara ve arızaya karşı hassastır. Bu nedenle periyodik Tahribatsız Muayene (NDT), GRP varlıklarının bütünlüğünün devamlılığını sağlamada kilit rol oynamaya devam etmektedir. Bu amaçla dolphitech, çapları 4 inç ila 16 inç ve kalınlıkları 6 mm ila 19 mm arasında değişen bir dizi GRP boru kesitini değerlendirdi. Bunlar, arka duvar eko tepkisini değerlendirmek için kalınlık değişiklikleri ve lokal korozyon veya erozyonu temsil etmek için oyulmuş iç yüzeyler içeriyordu.

Karşılaşılabilecek Zorluklar

GRP boruların ultrasonik testler için zorlayıcı olduğu bilinmektedir, çünkü mevcut farklı malzeme fazları ses ışınlarını saçmak, emmek ve saptırmak için hareket eder. Tüm kompozitlerde ortak olan bu sorun, daha yüksek yoğunluğu, daha büyük elyaf çapları ve tipik olarak daha yüksek gözeneklilik içeriği nedeniyle cam elyafta karbona kıyasla genellikle daha kötüdür. Bu nedenle malzemeye yeterince nüfuz edebilmek için düşük frekanslı problar gereklidir, ancak bu denetimin hassasiyetini azaltır.

Uygulama Çözümü

Boru bölümlerini incelemek için bir TRM- 1.5MHz kullanılmıştır; bu düşük frekans, tüm boru bölümlerinin kalınlığına nüfuz etme kabiliyetine güven sağlamaktadır. Bu TRM'de gecikme hattı yoktur, bunun yerine TRM'ye bir dizi değiştirilebilir gecikme hattı veya kavisli boru pabuçları monte edilebilir. Bu çalışmada, farklı boru kesitlerine uyması için 100-500 mm çapında boru pabuçları kullanılmıştır. Bu sayede her bir denetim için yeterli bağlantı sağlanmış ve bu da sesin parçaya doğru şekilde iletilmesini sağlamıştır.

Bulgular

Tüm GRP boru kesitleri başarıyla incelenmiş ve maksimum 19 mm kalınlığa kadar güvenilir arka duvar ekoları gözlemlenmiştir. Kalınlık değişiklikleri sayısallaştırıldı ve birleştirilmiş Uçuş Süresi C-tarama görüntülerinde kolayca gözlemlenebildi. İç yüzey oyulması da C-tarama görüntülerinde iyi bir şekilde çözülmüş, hasarın şekli ve duvar kalınlığı kaybı her durumda kolayca ölçülebilmiştir.

Uygulama Sonucu

TRM-1.5MHz, çeşitli GRP boru denetimleri için çok uygundur. Her ne kadar 60 mm'ye kadar nüfuz etme kapasitesine sahip olsa da, bu çalışmada 6 mm'ye kadar olan kalınlıklarda iyi sonuçlar elde edilmiştir. Bu, bu çok yönlü kurulum kullanılarak denetlenebilecek çok çeşitli GRP kalınlıklarını ve çaplarını göstermektedir

 

İlgili Ürünler