Rüzgar Türbin Kanatları için Rakipsiz Ultrasonik Muayene Sonuçları

05 Oca 2024

Uygulamaya Genel Bakış

Rüzgar enerjisi, temiz elektrik üretme kabiliyeti ile iklim acil durumuyla mücadelede kilit bir yöntem olarak kendini kanıtlamıştır. Bununla birlikte, rüzgar türbini kanatlarının uzun vadeli bütünlüğü, güvenli çalışmaları için hayati önem taşımaya devam etmektedir. Bu nedenle hizmet içi denetim kilit öneme sahiptir, ancak bu genellikle görsel değerlendirme ile sınırlıdır. Bunun nedeni, kanatlarda kullanılan cam elyaf kompozitlerin, bunların hacminin içine bakan tekniklerin kullanılmasını zorlaştırmasıdır. Dolphitech'in benzersiz ultrasonik platformu cam elyafın derinliklerine nüfuz edebilmekte ve üstün bir denetim sunmaktadır. Bu da varlık sahiplerine kanatlarının durumu hakkında daha ayrıntılı, hacimsel bilgiler sağlar ve böylece rüzgar türbinlerinin çalışma ömrünü uzatır,

Bu proje sırasında, rüzgar çiftliğinde bulunan birkaç rüzgar türbininin kanatları üzerinde, kolayca yerleştirilebilen dolphicam2 ultrasonik platformunu kullanarak bir tahribatsız muayene (NDT) denemesi gerçekleştirildi.

Karşılaşılabilecek Zorluklar

Sağlanan ince ve kalın profil firar kenarları, kanatların orta akordundaki nervür konumunu ve ayrıca köpük çekirdek hedef alanlarını incelemek için özel gereksinimler vardı.

Ayrıca, geleneksel görsel denetim yöntemlerine kıyasla kanattaki darbe hasarını değerlendirmek için dolphicam2'nin etkinliğini görülmek istendi; bu nedenle, dolphicam2’nin kapasitesini belirlemek ve kanıtlamak için çok çeşitli kanatlar ve senaryolar test edildi.

Uygulama Çözümü

dolphicam2'nin en önemli avantajlarından biri, çok çeşitli senaryolar, uygulamalar ve malzemeler için son derece uyarlanabilir olması ve neredeyse tüm sektörler için uygun olmasıdır.

Tüm sistem için 3 kg ağırlığında olan dolphicam2 aynı zamanda son derece taşınabilir ve kullanımı kolaydır, bu da fiziksel olarak inceleme yapmak için harcanan zamanı azaltır. Platform, 60 saniye gibi kısa bir sürede kullanıma hazır hale gelir ve bu da onu sektördeki en hızlı platform yapar. Taşınabilirlik, rüzgar enerjisi sektörü için kritik bir faktördür. Rüzgar kanatları dünyadaki en büyük tek parça kurulu kompozit yapılardır. Merkezi olmayan, genellikle uzak konumları ve yükseklikleriyle birlikte, bunları incelemek için kullanılan NDT platformlarının taşınabilirliği çok önemlidir.

Test edilen malzemenin türüne, alanına ve kalınlığına bağlı olarak farklı transdüserler kullanılabilir. Bu, her zaman en etkili sonuçların elde edilmesini sağlar. Bu özel proje sırasında, gecikme hattı olmadan kullanılan TRM 1.5 MHz dönüştürücü maksimum penetrasyon derinliği sağlar. Bu durum, türbin kanatlarının yapımında kullanılan kalın kesitli cam elyaf kompozitler için gereklidir.

Bulgular

İnce arka kenar;

Basit bir dikişli harita için rastgele bir alan seçilmiştir, durumun ayrıntıları aşağıdaki resimde verilmiştir.

Kalın arka kenar;

Daha kalın bir arka kenar konfigürasyonuna sahip farklı bir model kanat da incelenmiştir. Dolphicam2'nin yaklaşık 28 mm olan malzemenin tüm kalınlığına nüfuz edebildiği açık şekilde görülmüştür.

Orta akor;

Rastgele bir alan seçildi, yaklaşık olarak kanadın orta akorunda, 2 sertleştirici nervürün mevcut olduğunun tespit edilmesi bekleniyordu. Bu, nervürün varlığını ve kanadın yüzeyinde olan bağının bütünlüğünü tespit etme yeteneklerini doğrulamak için yapıldı. Gösterilen dikişli haritada görülebileceği gibi, her ikisi de açıkça tespit edildi.

Köpük çekirdek hedefi;

Bu örnekte, tespit kabiliyetlerini test etmek için karotun bazı bölgelerine farklı derinliklerde üç adet yuvarlak düz tabanlı delik açılmıştır. Dolphicam2, çekirdeğin yüzeye bağlı olmadığı bölgelerde net bir şekilde konumlandırılmıştır.

Uygulama Sonucu

dolphicam2 NDT platformunun kanadın hasarlı bölgeleri için nicel veriler sağlayarak mühendislerin kanadın onarılması veya değiştirilmesi konusunda değerlendirme yapmalarına olanak tanıdığını açıkça gösterdik. Platformun taşınabilirliği ve kullanım kolaylığı sayesinde rüzgar kanadı incelemeleri yerinde ve yüksekte gerçekleştirildi. Tahribatsız değerlendirmemiz sayesinde, veriler hızlı bir şekilde yüklendi ve işlem sonrası ve daha fazla analiz için küresel olarak uzmanlarla paylaşıldı.

Sahada rüzgar kanatlarının onarımı eskiden büyük zorluklar içermekteydi. Ancak dolphicam2, denetim için tek durak noktası sunarak ve sağlanan bilgilerle, kanatların devam eden performansı hakkında daha hızlı ve daha bilinçli kararlar alınmasını sağlamaya başladı.

 

İlgili Ürünler