Proceq Beton Tahribatsız Muayene Uygulamaları

19 Nis 2023

Beton tahribatsız muayene yöntemlerinin uygulama alanlarının dolayısıyla sunulan çözümlerin daha kolay anlaşılabilmesi için Proceq tarafından tahribatsız muayene yöntemleri; gözle muayene, hayati bulgular ve ileri görüntüleme olmak üzere üç ana başlıkta toplanmıştır.

Gözle muayene, gözle veya videoskop cihazları ile yapılan genel durum değerlendirmelerini içerir. Bu muayene uygulaması için yapay zekâ tabanlı Inspect ve Workspace raporlama yazılımları, çatlakların fotoğraflanan ve ölçümlenen verilerini Ipad üzerinden kontrol etme imkânı sunmaktadır.

Schmidt test cihazlarını, konvansiyonel ultrason yöntemlerini (UPV, Pulse Echo), Eddy Current uygulamalarını ve direnç ölçüm cihazlarını içinde bulunduran “Hayati Bulgular” ana başlığında, sayılı test cihazları kullanımında yapıların geçirgenliği, mukavemeti, kalınlığı ve homojenliği hakkında bilgiler verilmektedir. Bu bilgilerden yola çıkılarak yapısal mukavemet ve korozyon riski ile ilgili yorumları daha kolay ve anlaşılır bir şekilde yapılabilmektedir.

İleri Görüntüleme başlığı altında kullanılabilecek olan radarlar, phased array (ultrasonik tomografi) cihazları; yapıların, yapısal ve iç hatalarının üç boyutlu model üzerinde tomografik görüntü şeklinde gösterilmesini sağlayarak yapının dayanım hesaplamaları, çelik donatıları ve paspayı kalınlığı gibi birçok veri hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.

Proceq’in üç ana başlıkta yöntemleri ayırması ve birbirini tamamlayan cihaz portföyü sayesinde; hem cihazların kullanım alanları sınıflandırılmış olup bütüncül yaklaşımlarıyla birlikte yapının kendisi ve yapısal hatalar hakkında kusursuz bir tablo çıkartılmasını mümkün kılmaktadır. Bu ortaya konan tablo ile, gerekli yetkinliğe sahip uzmanlar ve inşaat mühendislerinin de yardımıyla yapıların ömrü uzatılarak mal ve can güvenliğinin sağlanması amaçlanmıştır.

Tek bir cihazla edinilen verilerin yetersizliğinin bilincinde olup birbiriyle kusursuz uyum içinde olan Proceq tahribatsız muayene cihazları ve onları bir çatı altında toplayıp resmin tamamını görmemizi sağlayan Proceq yazılımları hakkında detaylı bilgi için Troy Met Kalite Kontrol Sistemleri’nin uzman mühendis ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.