Katalitik Konvertörlerdeki Değerli Metalleri Geri Kazanımın Yolu

23 Kas 2020

Değerli metallerin geri kazanımının artan önemi sonucunda, seramik esaslı katalitik konvertörlerde bulunan platin grubu metaller; (PGM) platin (Pt), paladyum (Pd) ve rodyum (Rh) geri dönüşüm pazarında önemli bir rol oynamaya başladı.

Test verimini ve karı en üst düzeye çıkarmak için, katalizör tozundaki değerli metallerin hızlı ve doğru bir şekilde belirlenmesi ihtiyacı doğdu. Taşınabilir XRF (X-ışını floresansı) cihazları işte tam da bu ihtiyacı karşılıyor. Hitachi firmasının X-MET8000 Portatif XRF ürün yelpazesi (Expert, Optimum, Smart), araba katalizörü kalibrasyon paketini içermektedir. Bu paket sadece kullanıcıların PGM varlığını doğru bir şekilde belirlemelerine olanak sağlamıyor, aynı zamanda içerisindeki alaşım kalibrasyonu kullanılarak, egzoz metallerinin 304 veya 316 paslanmaz çelik olarak tasnifini de mümkün kılıyor.

Konvertörün bal peteği şeklindeki merkezleri genellikle seramik temellidir ancak bu parçanın bileşenleri otomotiv üreticileri arasında farklılık gösterebilir. X-MET8000’in araba katalizörü kalibrasyonu bu değişimi hesaba katar. Katalitik konvertörde seramik ve çelik çekirdekten ortaya çıkan öğeleri otomatik olarak göz ardı eder. Böylece operatör müdahalesine gerek kalmaz. Operatör tarafından partileri araştırmak ve ayırmak için gereken ciddi zaman kaybı da ortadan kalkar. Aynı zamanda dizel kamyon motorlarında yer alan ve analiz sonuçlarını olumsuz etkileyen tungsten (W (Wolfram) elementinin de tespitini sağlayarak, kullanıcıyı yanlış mamul almaktan alıkoyar.

X-MET8000 Neden Katalitik Konvertör Analizi İçin İdealdir?

Kesin doğruluk, kullanım kolaylığı ve güvenilirlik sağlam bir analiz programı için çok önemlidir. işte Hitachi High-Tech X-MET8000'in bu şartları mükemmel şekilde karşılamasının başlıca nedenleri:

Araba katalizörü kalibrasyonu: Opsiyonel "araba katalizörü" kalibrasyonu cihaza önceden yüklenebilir, bu da cihazı kutusundan çıkarır çıkarmaz kullanıma hazır hale getirir. Kalibrasyon programı, farklı üreticilerin farklı dönüştürücü bileşimlerini hesaba katar ve değişen seramik eleman konsantrasyonlarını otomatik olarak hesaplar. Bu, farklı partilerin analizi arasında operatör müdahalesi ihtiyacını ortadan kaldırır.

Kesin sonuçlar için en iyi teknoloji: Hitachi X-MET8000, XRF teknolojisini kullanır. XRF, araç katalizörü analizi için mükemmel bir tekniktir. Platin, paladyum ve rodyum dahil olmak üzere değerli metallerin varlığını ve bileşimini doğru bir şekilde belirleyebilir.

Tahribatsız bir analiz metodudur: yani ölçülen malzemeyi olumsuz etkilemez veya analiz amacıyla değerli tozlardan herhangi birini sarf etmeniz gerekmez.

Taşınabilir teknoloji: tüm geri dönüşüm süreci boyunca siz nereye giderseniz yanınızda olacak cihazlardır ve tüm gün yetecek kadar (yaklaşık 12 saat) pil ömrüne sahiptir. Gerektiğinde paket içeriğinde yer alan yedek pil kullanılarak, bu süre iki katına çıkarılabilir.

Kaya gibi sağlam X-MET8000'in kullanılması, değerli metallerin geri dönüştürülmesini daha karlı hale getirerek, değerli metal analizleri için hızlı ve nihayetinde uygun maliyetli bir çözüm sağlar.

Katalitik konvertörlerdeki değerli metallerin geri dönüştürülmesinde kullanabileceğiniz X-MET8000 serisi XRF cihazları ile ilgili detaylı bilgi için Troy-Met Kalite Kontrol Sistemleri uzman mühendis kadrosu ile iletişime geçebilirsiniz. 

İlgili Ürünler