Arkeolojik Kazılarda X-Met Serisi Analiz Cihazlarının Kullanımı Artıyor

22 May 2018

 

1945 Nisan'ı İtalya adına 2. Dünya Savaşı'nın en yıkıcı dönemleri arasında sayılır. Vicenza hava limanından 5'li grup halinde havalanan Messerschmitt BF 109 uçakları, Brescia yakınlarındaki Ghedi'ye yönelmişti. Bu bir savaş manevrası değildi aksine uçuşlar transfer amacıyla gerçekleştiriliyordu. Uçaklar kalkıştan çok kısa bir süre sonra, US savaş uçaklarının saldırısına uğradı. 5 Uçak da hasar aldı fakat içlerinden birisinin durumu diğerlerine göre daha kritikti.

Olaydan 70 sene sonra bir grup arkeolog 1945 senesinde kaybolan 5 Messerschmitt BF 109 uçağın akıbetini araştırmak için bir araya geldi. Arkeolojik kazılarda kullanılması amacı ile ekibe Hitachi High-Tech tarafından, portatif X-Ray ve LIBS analiz cihazları temin edildi. Bulunan metalik parçaların su yardımıyla ön temizliği yapılarak ikinci aşamaya geçildi. Alaşımların içeriğinin tespiti için taşınabilir XRF ve LIBS (Laser Induced Breakdown Spectroscopy) analiz cihazları kullanıldı. X-MET analiz cihazlarının yardımı ile her parça ayrı ayrı incelenerek, kullanım amaçları ve uğradıkları zarar ölçümlenebilmiş oldu.

Arkeolojide X-MET Analiz Cihazının Önemi

Günümüzde arkeolojik kazılarda X-MET serisi cihazların kullanımı ciddi oranda artmaktadır. Troy-Met Kalite Kontrol Sistemleri, arkeoloji konusunda dünyanın en önde gelen coğrafyalarından birisi olarak gösterilen Türkiye'de, Hitachi tarafından üretilen analiz cihazların tanıtımı ve kullanımının yaygınlaşması amacıyla çalışmaktadır.

Yakın zamanda katıldığımız 27. Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu'nda ve 40. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nda katılımcılara, Hitachi X-Met 8000 Geo modelini tanıttık. X-MET serisi ve benzer cihazlar ile ilgili bütün sorularınız için uzman mühendis kadromuz ile irtibata geçebilirsiniz.

 

İlgili Ürünler