Portatif XRF Cihazları ve Su Borularında Kullanımı

25 Nis 2018

 

Yeni araştırmalara göre kurşun etiklerine maruz kalınması sonucu yaşanan ölümler, sigaranın neden olduğu ölümlerle eşdeğer rakamlara ulaştı. Bu durum her yıl ABD’de 412.000 erken ölüme sebep olmaktadır. Yeryüzü kabuğundaki izotop oranı ve işlenebilirliğinden ötürü, yüzlerce yıldır su temini için boru üretiminde kurşun (Pb) kullanılmıştır. 20. Yüzyıla kadar yapılan bilimsel araştırmalarda, kurşunun insan vücuduna zararlı olmadığı söylendi ancak bunun gerçek olmadığı artık kanıtlandı. Kurşun yutulması veya solunması özellikle küçük çocuklarda ve hamile kadınlarda beyin, böbrek ve sinir sistemine zarar vermekte. İşte bu noktada devreye giren XRF cihazları insan sağlığını korumada önemli bir rol oynamaktadır.

Su tesisatındaki bileşenler (örneğin; kurşun boruları, kurşunlu pirinç armatürler, kurşun lehim) korozyona maruz kaldığında, insan sağlığını etkileyen unsurlar içme suyuna girebilir. 1980 Öncesi inşa edilen evlerin hepsinde kurşun lehim ile bağlanmış bakır borular vardır. Kurşunun içme suyuna sızmasını önlemek için, kaynaklardaki birçok boru bakır ile değiştirilmiştir. Çünkü bakır korozyona dayanıklı, geçirimsiz, uzun ömürlü ve sürdürülebilirdir.

Bununla birlikte, kurşunlu lehimin kullanımı yaygındır. Eskiyen su altyapı sistemlerinde bazı pirinç armatürler ve bağlantı parçaları özellikle korozyon kontrol önlemlerinin alınmasından öncesine kadar kurşun içerirdi. Kurşunsuz bağlantıların daha maliyetli olması nedeniyle, kurşun içeren bileşenler hala güvenlik düzenlemelerinin uygulanmadığı ülkelerde kullanılmaktadır.

XRF Teknolojisini Çözüm Olarak Kullanmak

X-Işını Floresan (XRF), metal alaşımları dahil olmak üzere çeşitli malzemelerin element kompozisyonunun saniyeler içinde belirlenmesini sağlayan kanıtlanmış, tahribatsız bir tekniktir. Hitachi High-Tech’in X-MET8000 serisi taşınabilir analiz cihazları, mevcut ve yeni su tesislerindeki metal tesisat bileşenlerinin hızlı bir şekilde test edilmesi için kullanılabilir. X-MET8000 Ayrıca muayene, üretim kalite kontrolü, montaj veya onarım öncesinde depoda doğru bileşenlerin seçildiğinden emin olunması için kullanılabilir.

Lead'i kontrol etmek için iki adımlı kılavuzumuz: Hedefle ve Ateşle

Portatif bir XRF cihaz ile analiz daha kolay olamazdı. Analiz için cihazın burnunu parçanın üzerine yerleştirin ve ölçmek için tetiğe basın. Sonuçlar neredeyse anında görüntülenir. Sonuç ekranı, belirli madde tanımlı bir seviyenin üstünde veya altında olduğunda (örn., Pb>% 0,25 ise FAIL göster), hızlı karar vermeyi sağlayan geçiş, hata mesajlarını gösterecek şekilde özelleştirilebilir.

Lehimleri ölçmek için küçük noktalı bir kolimatör seçeneği kullanın

Lehim bağlantıları genellikle dar olabilir. Entegre edilmiş kolimatörün kullanımı, sadece lehimi değil çevredeki malzemeyi de test etmenizi sağlar. İsteğe bağlı yerleşik kamera, cihazı lehim bağlantısına doğru şekilde yerleştirmenize yardımcı olur. Küçük noktalı kolimatör seçeneği Hitachi High-Tech’in X-MET8000 Expert ve Optimum modellerinde mevcuttur.

El tipi XRF cihazları, pozitif malzeme tanımlama (PMI) incelemesi için hızlı ve güvenilir sonuçlar almanızı sağlar. Ayrıca su tedarik tesislerinin yerinde kalite kontrolünü de sağlar. Kullanım kolaylığı, sağlamlık ve ergonomisi sayesinde herhangi bir metal testi uygulaması için tercih edilen araç haline gelmiştir.

Hitachi High-Tech’in X-MET ürün serisinin size nasıl yardımcı olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Troy-Met Kalite Kontrol Sistemleri mühendislerine ulaşarak, XRF ürünleri ile ilgili merak ettiğiniz bütün sorulara cevap bulabilirsiniz.

 

 

İlgili Ürünler