Trenlerin Teker-Ray Etkileşimine Yönelik Özel NDT Uygulamaları

24 Kas 2022

Demiryolu taşımacılığının güvenliği için tren tekerlekleri önemli bir kriterdir. Tekerlekler flanş denilen, tekerleği ray üzerinde tutmakta önemli bir yere sahip olan jantlara sahiptirler. Bu yüzden flanşlarda oluşabilecek her türlü çatlak ve talaş tekerlekleri dolayısıyla da treni tehlikeye sokabilir. Bunun önüne geçmek için flanşların kalınlık seviyesi korunmalı ve düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir. 

Düzenli denetimler hayati önem taşırlar, gerekli denetimlerin sayısı seferlerdeki kesinti süresini arttırabilir. Önemli olan, en yüksek verim ve minimum hata standartlarını korurken bu kesinti süresini sınırlayan doğru tahribatsız muayene (NDT) çözümünü bulmaktır. İşlevselliği en üst düzeye çıkarmak için belirli bir tahribatsız muayene çözümünün özelleştirilmesi gerekmektedir. Tekerlek rayı arayüzü için iki temel NDT çözüm türü mevcuttur. Bu çözümlerin her biri farklı prob, tarayıcı ve yazılım kombinasyonlarına sahiptirler. Sizin için doğru olanı bulmak, tekerlek rayı arayüzünün başarılı bir şekilde incelenmesi için çok önemlidir.

Teker ve Ray Etkileşiminde Ultrasonik Test

Phased Array Ultrasonik Test (PAUT), ultrasonik test teknolojisinin gelişmiş bir uygulamasıdır. Kaynak muayeneleri, çatlak ve kusur tespitleri, kalınlık ölçümleri ve korozyon muayeneleri için kullanılabilir. Kusur boyutu, şekli, derinliği ve yönünün ayrıntılı görselleştirilmesi nedeniyle, Radyografik Muayene ve Konvansiyonel UT yöntemleri yerine Phased Array teknolojisi tercih edilebilir. Bu özelliklerinin yanı sıra kolay taşınabilirliği size iş yapabilme kolaylığı sağlamaktadır, özellikle kalabalık tren garlarında tekerlekli ray arayüzü testi için önemlidir. Ekipmanla hareket etmeye devam edebilmek ve tekerlekler açılıp kapanırken hızlı bir şekilde test edebilmek, trenlerin duruş sürelerini büyük ölçüde sınırlayabilir ve trenleri tekrar hizmete sokarken verimliliği artırabilir.

 PAUT ekipmanı, taşınabilirliği, satın alınabilirliği ve doğruluğu nedeniyle hizmet içi tekerlek rayı arayüzü hacimsel denetimlerinin zorlukları için ideal bir çözümdür.

Teker ve Ray Etkileşiminde Eddy Current Testi

Yüzey ve yer altı kusur tespiti için ECT araçları, demiryolu manevra istasyonunun olağandışı koşulları için mükemmeldir. Elde taşınan eddy current test cihazları ergonomiktir, sağlamdır ve teknisyenlerin birden fazla tekerlek setini hızlı bir şekilde incelemesini sağlayan uzun pil ömrüne sahiptir.

Eddy Current testinin bir diğer faydası, uzaktan veri toplama üniteleri ile işin hızlı bir şekilde yapılabilmesidir. Tam otomatik konumlandırma ve geri çekme özelliği, çok daha sorunsuz bir işlem sağlar.

Ek olarak, oldukça esnek bir eddy current probunun kullanımı son derece kolaydır ve ters algılama gerektirmez. 

Teker ve Ray Etkileşiminde Doğru NDT Çözümüne Karar Vermek

Tekerlek rayı etkileşim testi için hangi NDT Çözümünün ihtiyaçlarınıza uygun olduğunu belirlerken süreyi göz önünde bulundurmalısınız. Uygun bir ekipmanla tek bir tekerlek setinin hata tespit süresi 60 saniyeden kısa sürebilir. Bu süre 2D veya 3D görüntülerde kalınlığın ve hataların işlenmesi için yeterli olup onarım için size zaman kazandırır.

Sadece süreyle de sınırlı değildir. Birçok gelişmiş sistem, kusurlar hakkında tahsilli tahmin yapmak için veri madenciliği tekniğini kullanmaktadır. Biriken bilgiler, teknisyenlerin neyin hemen onarılması gerektiğini ve neyin planlanabileceğini anlamalarına yardımcı olarak kaynakların daha akıllıca kullanılmasına olanak tanır.

Troy-Met Kalite Kontrol Sistemleri garantisi ile size uygun NDT cihazları sayesinde efektif çözümlere hızlı bir şekilde ulaşabilir, zaman ve emek tasarrufu yapabilirsiniz.