Lazer Sertleştirme Uygulaması

02 Oca 2020

Her geçen gün hızla gelişen teknoloji, hayatımızı bir çok açıdan kolaylaştırırken, endüstriyel anlamda da daha pratik, ekonomik, güvenilir yöntemlerin önünü açmaktadır. Bunlardan biri de geleneksel ısıl işlem yöntemlerine alternatif olan lazer sertleştirmedir.

Lazer sertleştirme bir ısıl işlem türü olup, malzeme yüzeyinin yüksek sıcaklıklara lokal olarak çıkartılıp, oda sıcaklığında kendiliğinden hızlı soğuması ile elde edilen sertleştirme yöntemidir. Sertleştirmeyi sağlayan mekanizma, çeliklerde ki martenzitik faz dönüşümü ile birebir aynıdır. Lazer sertleştirme derinliği genel olarak 2 milimetreyi geçmez. Özellikle otomotiv sektöründe çekme kalıplarının mekanik aşınmaya maruz kalan kısımlarının sertleştirilmesinde kullanılır. 

Sertleştirilmiş devasa kalıpların kontrolü masaüstü sertlik ölçüm cihazlarıyla mümkün olmadığından, portatif sertlik ölçüm cihazları hem tahribatsız hem de yüksek hassasiyette sonuç vermesi dolayısıyla neredeyse tek çözüm olarak sunulmaktadır. Özellikle kompleks geometriye sahip ve/veya yüzey sertleştirme yapılmış parçaların sertlik ölçümünde kullanılan Equotip 550 UCI (Ultrasonic Contact Impedance) modeli ile tüm kontroller sahada hızlıca yapabilmektedir. Equotip 550 UCI probunun sizlere sunduğu en büyük avantaj ise test yükünün uygulamaya göre elektronik olarak değiştirilebilmesidir. Equotip 550 UCI tek prob ile sizlere 10N, 20N, 30N, 40N, 50N ve 100N test yüklerini bir arada sunar. Lazer sertleştirme gibi sadece yüzeysel sertleştirmenin olduğu uygulamalarda test yükünü 10N, döküm parça gibi kaba yüzeylerin olduğu uygulamalarda ise 100N seçerek ölçümler alınabilir. Yanı sıra sektörde sıklıkla kullanılan Leeb (bilyalı) yöntemi ve Rockwell yöntemi de Equotip 550 modelinde kombin metot olarak kullanılabilir.

Sektöründe lider birçok firmanın tercihi günümüz teknolojisine ayak uydurabilen ve yüksek hassasiyette sonuçlar veren Equotip serisi olmuştur. Proceq markasının Equotip serisi dahil birçok analiz cihazına, Troy-Met Kalite Kontrol Sistemleri üzerinden ulaşabilir ve ürünler ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

İlgili Ürünler