2020 IMO %0.5 Sülfür Limiti Regülasyonu

12 Tem 2018

 

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), çok yakın bir tarihten itibaren denizcilikte kullanılan yakıtların sülfür oranlarının %0.5'i geçemeyeceği açıkladı. 1 Ocak 2020'de yürürlüğe girecek bu IMO regülasyonu ile ilgili gemi sahipleri ciddi önlemler almak durumundalar. Bu kurala uymak ve para cezalarına maruz kalmamak isteyenler için farklı çözüm önerileri bulunuyor.

Yakın tarihte yapılan en önemli regülasyon olarak görülen %0.5 Sülfür Üst Limit uygulaması için alınması gereken tedbirler, hata götürmeyecek şekilde düzenlenmelidir. Dünya gemicilik endüstrisi, yeni regülasyonun çevreyi korumak adına çok büyük faydası olacağı konusunda hemfikir olsa da, geçiş sürecinde ciddi zararlara uğramaktan çekiniyor. Ölçümler için Hitachi XRF Malzeme Analiz Cihazları, sektörde en çok tercih edilen cihazlar olmayı sürdürüyor. 

Geçiş sürecinden sektörün maddi olarak büyük kayıplara uğramaması için çalışmaların şimdiden başlaması gerekiyor. Gemi sektöründe ve yakıt ile ilgili departmanlarda çalışanların öncelikle hangi tip ve büyüklükte deniz araçları kullanacakları saptamaları gerekecek.

1) Ağır Fuel Oil Yerine Marine Gasoil Kullanılması

Gemi sahipleri tarafından atılması gereken ilk adım, Ağır Fuel Oil'i (HFO) bırakıp daha kolay ulaşılabilir olan Marine Gas Oil'e (MGO) geçmek olacaktır. Damıtılmış yakıt kullanmayı tercih eden gemi sahiplerinin çok büyük kısmı, araçların motorlarında bir değişikliğe gitmeden bu yakıtı kullanabilecekler. Kısa ve orta vadede gemi sahiplerine ek maddi külfet getirecek bu değişiklik uzun vadede Ağır Fuel Oil'den kaynaklı giderlerin ortadan kalkması ile kara dönüşecek.

2) Ultra-Low Sülfür HFO / Hibrit Fuel Karışımı

IMO 2020 Sülfür Regülasyonu sonrasında yakıt fiyatlarının aşırı yükselmesi konusunda ciddi bir endişe var. Sülfürden arıtma işlemi ciddi bir maliyet çıkarabiliyor. Standart yakıtın sürekli sülfürden arıtılması işlemi sonucunda ortaya çıkan maliyet, gemi sektörüne yansıyabilir. Bu noktada ultra-low sülfür HFO / Hibrit karışımı, sektörün imdadına yetişebilir. Regülasyonla birlikte hangi tip karışımların kullanılabileceği ise zamanla netleşecek.

3) Alternatif Yakıtlar Kullanmak için Güçlendirilmiş Gemiler

Gemi sahipleri tarafından kullanılması düşünülebilecek alternatif yakıtlar da bulunuyor. Bu yakıt sınıfları arasında en öne çıkanlar ise; metanol, biofuel çeşitleri ve LPG'dir. Bu alternatif yakıtlardaki stok oranın yetersiz olması sebebiyle fiyatlarda sürekli değişiklik olmaktadır. Sektörün ihtiyacı olan yakıt miktarının küçük bir kısmı bu yakıtlar sayesinde karşılanabilir. Bazı biofuel çeşitleri haricinde, bu yakıt tiplerinin kullanabilmek için gemilerin güçlendirilmesi zorunluluk haline geliyor. Ayrıca Gemi motorlarının ve yakıt sistemlerinin bu tip yakıtlara adapte edilmesi gerekmektedir.

4) Gaz Yalıtım Sistemi (Scrubber) Kurulması

Gaz yalıtım sistemi kurmak 2020 IMO regülasyonu için yapabileceğiniz yatırımların başında gelmektedir. Egzoz gazı temizliği için kuracağınız bu teknolojik altyapı, 5-10 milyon arasında maliyetlerle gerçekleştirilebilir. Scrubber sisteminin kendi maliyetini karşılamanız ve sistemin çalışması için daha fazla güce ihtiyacınız olacak. Bunun haricinde motorda ve yakıt ünitesinde bir yenilik yapmanız gerekmemektedir. Düşük sülfüre sahip yakıtlar ile mevcut kullanılan yakıtlar kullanmak arasındaki maddi kayıp, Scrubber sistemi kurularak kompanse edilebilir.

2018 yılında, 2020 sülfür regülasyonuna yapılan ekte; %0.5 sülfür üst limiti zorunluluğunun, gaz yalıtım sistemine (scrubber) sahip olmayanlar için geçerli olduğu belirtildi.

5) Gemi Üzerinde Test Gerçekleştirilmesi

İlk olarak, tercih edilecek yakıt tipini 2020 öncesinde belirleyerek makul miktarda stok yapmanız ve operasyonlarınızın devamlılığı sağlamanız olacaktır. Stokladığınız yakıtı yolculuk boyunca gemi üzerinde test edebilmeniz size büyük avantaj sağlayacaktır. İkinci önemli konu ise stokladığınız yakıtın 2020 standartlarına uygun olup olmadığının testlerini gerçekleştirmektir.

Hitachi High-Tech Cihazları sayesinde, bahsedilen testler kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Başta X-MET8000 olmak üzere, X-Ray Floresan (XRF) Cihazları yardımı ile laboratuvar analizi yapmak zorunda kalmayacaksınız. Yakıtlardaki sülfür miktarı, tahribatsız muayene analiz yöntemleri ile anında sağlanabilir. Kolay sonuç alabilmeniz ve anında test sonuçları çıktılarını paylaşabilmeniz için X-MET8000 deniz taşımacılığında kullanılan yakıtlar için özel uygulamalar ile optimize edilmektedir. Cihazların kullandıkları test metotları; ISO 8754, IP 336 ve ASTM D4294'dür. Ayrıca X-MET 8000'in GPS özelliği sayesinde, yaptığınız analizlerin tam olarak nerede yapıldığının da kaydını tutabilirsiniz.

2020 Sülfür üst limit %0.5 regülasyonu devreye girmeden önlemlerinizi almak ve XRF Analiz Cihazları ile ilgili bilgi almak isterseniz Troy-Met Mühendisleri ile iletişime geçebilirsiniz.

 

İlgili Ürünler